Uitstap naar Utrecht 2-9 September 2017

Hallo , beste Manke Fiel vrienden hierbij de foto’s van de uitstap naar Gorinchem & Utrecht  van 2 -9 september 2017 , een terugblik van een geslaagde uitstap en veel kijkplezier.

Gorinchem, uitgesproken en soms ook geschreven als Gorcum of Gorkum, is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Op een oppervlakte van 22,01 km² wonen 36.003 mensen. Dalem behoort ook tot de gemeente Gorinchem.

Het Gorcums Museum is een veelzijdig museum. Het vertelt de geschiedenis van de stad, heeft een verzameling Gorcumse schilderijen uit de Gouden Eeuw, en laat Gorcumse kunst zien van nu. Er zijn altijd tijdelijke tentoonstellingen over kunst, vormgeving en geschiedenis. Een bezoek aan het museum is altijd anders! U vindt het museum aan de Grote Markt in Gorinchem, in het voormalige stadhuis.

In 1572 werden negentien geestelijken, die bekend zijn geworden als de Martelaren van Gorcum, opgepakt door de Watergeuzen, naar Den Briel (nu Brielle) gevoerd, gemarteld en vermoord. Hun lot vormde een tragisch dieptepunt van de wreedheden die beide partijen tijdens de Tachtigjarige Oorlog begingen. In 2017 is het 150 jaar geleden dat de Martelaren heilig zijn verklaard. Ter gelegenheid daarvan is de expositie per 24 juni 2017
In en om het museum.

Wie zijn de Martelaren van Gorcum?
In 1572, tijdens de door Willem van Oranje geleide Opstand tegen het Spaanse gezag, werd in Gorinchem een groep rooms-katholieke geestelijken door de watergeuzen gevangen genomen, gemarteld en naar Den Briel afgevoerd. Omdat de geestelijken trouw bleven aan het katholieke geloof werden zij ter dood veroordeeld. In een turfschuur buiten de stad werden ze in de nacht van 8 op 9 juli opgehangen. n 1675 werden de Martelaren van Gorcum zalig verklaard en in 1867 volgde de heiligverklaring door paus Pius IX. Nog elk jaar vindt er rond hun sterfdag 9 juli een nationale bedevaart naar Brielle plaats. Overigens beperkt de herinnering aan de Martelaren van Gorcum zich niet tot Nederland alleen: in andere landen van Europa, maar ook elders in de wereld worden zij nu nog vereerd. De expositie laat de geschiedenis en verering van de Martelaren zien.

In hetzelfde gebouw vindt u ook de VVV en Artoteek Gorinchem, en op de begane grond biedt Eet & drinkerij ‘t Oude Stadthuys de gelegenheid voor een kop koffie, of iets sterkers natuurlijk. Het bezoek aan het museum kunt u ideaal combineren met een wandeling door de historische vestingstad.

Utrecht is een stad en gemeente in Nederland en de hoofdstad van de provincie Utrecht. Met 344.384 inwoners is Utrecht de vierde stad van Nederland naar inwonertal. De agglomeratie omvat 493.667 inwoners.

Utrecht barst van de monumenten!
Het gezellige centrum van Utrecht is als een openluchtmuseum, en bijna elke steen heeft wel een verhaal te vertellen. De historie van de stad gaat terug tot in de Romeinse tijd, maar ook de middeleeuwen hebben hun sporen in de stad achtergelaten. En dat is te zien. Je staat hier bovenop de grens van het Romeinse Rijk, en de talloze huizen, kerken, monumenten, en natuurlijk de karakteristieke werven, herinneren aan dat rijke historische verleden.
En laten we ook de rest van Utrecht niet vergeten. Utrecht wordt omringd door indrukwekkende burchten, forten en kastelen, waaronder het grootste kasteel van Nederland: Kasteel de Haar. Maak een tocht langs de monumentale forten en luister naar de boeiende verhalen over de Nieuwe Hollandse Waterlinie, of beklim het letterlijke hoogtepunt van de Utrechtse Heuvelrug: de Pyramide van Austerlitz.

De rijke geschiedenis van Utrecht wordt weerspiegeld in haar vele historische kerkgebouwen. Van de eeuwenoude, gotische Domkerk tot de Middeleeuwse Buur-, Nicolaï-, Jacobi- en Geertekerk; ze speelden allemaal een rol in de geschiedenis van Utrecht, en elke kerk heeft haar eigen verhaal te vertellen.
In de zomermaanden is het mogelijk om tijdens Kerken Kijken te luisteren naar deze verhalen, en de kerken te bezichtigen. In elke kerk staat een gids klaar om bezoekers rond te leiden en er zijn korte beschrijvingen van de bezienswaardigheden in het interieur aanwezig. Zowel de toegang als de rondleidingen zijn gratis. Alle kerken zijn rolstoel toegankelijk.

Utrecht is het bruisende en kloppende hart van Nederland. Naast de bekende Dom Toren, vele historische monumenten heeft Utrecht schitterende grachten met bijzondere werfkelders vol cafés en terrassen aan het water.

Gevestigd in een schitterende oude kerk met een unieke sfeer, kunt u bij Olivier genieten van talloze bijzondere Belgische biertjes. ( Adres: Achter Clarenburg 6A UTRECHT) .

Bedankt aan alle wandelaars en vrienden vanwege het bestuur voor jullie aanwezigheid , ook dank aan de voorzitter Jos De Bisschop & Hubert Lenaerts om dit allemaal tot een goed eind te laten verlopen.

Bedankt aan Pierre & Emiel Peeters voor de foto’s