Wandelbus Marbehan zondag 25 juni 2017

Zondag 24 juni 2017

 

Beste Manke Fielvrienden,

Zondagmorgen 24/06/2017 waren wij al vroeg uit de veren om onze “wandelbus” ’t Tros Beiaard, met bestemming Marbehan, in de provincie Luxemburg, zeker niet te missen.

Onder een gesluierd wolkendek vertrokken wij om 8 uur vanuit Asse om 2 uur later Marbehan te bereiken. Zo’n 185 km via de E411. Onderweg werden de hemelsluizen wagenwijd opengezet. De afgelopen dagen hadden sommigen onder ons de weergoden al aanbeden en gesmeekt om wat regen, maar moest dat nu precies vandaag gebeuren? Nee toch……De schrik sloeg sommigen al om het hart dat we de wandeling in de bossen van Marbehan en omstreken in modderige omstandigheden zouden moeten afwerken.

Onze Voorzitter Jos en zijn vrouwtje Nadine stonden ons op te wachten met de inschrijvingskaarten aan het Centre de Plein Air. Niet minder dan 86 Manke Fiel vrienden passeerden de inschrijvingstafel. Wetende dat er ongeveer 600 inschrijvingen waren voor de diverse afstanden (6-12-20-30 km) dan is de deelname van onze club ginder niet onopgemerkt voorbij gegaan. De organisatoren van deze wandeldag (FFBMP Fédération Francophone Belges de Marches Populaires) waren bijzonder in hun nopjes met onze komst.

Intussen hadden de grijze wolken plaats gemaakt voor een straaltje zon en op uitzondering van een paar resterend regendruppels konden wij de wandelingen onder de beste omstandigheden aanvatten. La Chapelle Notre-Dame du Chenel was het vertrekpunt voorde diverse wandelingen. Al gauw wandelden we onder een bladerdek van grote beuken. De inval van het zonlicht tussen de opvallende kaarsrechte naaldbomen en eikenbomen, de weelderige plantengroei (diverse grassen en varens) maakten van deze wandelingen iets bijzonder. Onderweg kwamen wij o.a. langs de ruïnes van La forge de Mellier, een oude smelterij van gietijzer die haar productie stopzette in 1805. Het riviertje de Mellier kabbelde intussen rustig verder.

In de “controleposten” genoot menig wandelaar van een fris “Orvalleke” en werd de pick-nick aangesproken. Zaaaaalig gewoon!

De meeste wandelaars kozen voor de kortere afstanden van 6 en 12 km om zo tijdig de aankomst te bereiken waar onze  “wandelbus” klaar stond voor een rondrit in de Gaumestreek. Er werd halt gehouden bij de Abdij Notre-Dame d’Orval in Villers-devant-Orval, een deelgemeente van Florenville. De gelegenheid bij uitstek om eens te proeven van dit uniek biertje en wat abdijkaas aan te kopen.

Orval is trouwens één van de 6 bieren ter wereld die nog gebrouwen worden onder de controle van trappistenmonikken. Het recept van dit sublieme product, evenals het bierglas en de fles met het etiket dateren uit de jaren 1930.

Gezien de nog lange busrit voor de boeg, vertrokken wij omstreeks 16u30 terug richting Asse. Wij hebben er van genoten en zien al met belangstelling uit naar de volgende activiteiten van onze wandelclub Manke Fiel.