Wandeling Smetlede 21 mei 2017

De wandelclub Manke Fiel was vandaag in Smetlede Prachtig weer en een mooi parcours! Wandelleider Nadine Van Laethem.

Met de Vier Uitersten Wandelroute wordt een blinde vlek op de provinciale wandelkaart van Oost-Vlaanderen ingevuld. De nieuwe route verkent het groene gebied in de Leedse deelgemeenten Oordegem, Smetlede, Wanzele en Impe. Er is een lus van 9 en één van 11 kilometer. Samen is dat goed voor 20 kilometer wandelgenot.

De Vier Uitersten bewandelen is geen straf”, zegt Hubert Topke van de Culturele Raad. ,,De routes lopen door een overwegend landelijk gebied. Hier en daar zijn er zelfs nog enkele kleine bossen. De Klaarte en Den Bogt zijn twee natuurgebieden aan de oevers van de Wellebeek. Langs de Molenbeek vind je het door Natuurpunt aangekochte Ledezijde . Opvallende bewoners zijn hier de wezel en hermelijn.”

De wandelaars passeren ook voorbij enkele bezienswaardigheden. Het markantste monument is de door de provincie gerestaureerde Fouconniersmolen. Daarnaast zijn er in de folder beschrijvingen opgenomen van de parochiekerken, de gerestaureerde schandpaal van Oordegem en enkele kapelletjes. De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Vrede heeft een opvallende geschiedenis. Ze bestaat sinds de V-dag in 1945. Toen bevestigden de kajotsters van Oordegem een houten veldkapel aan een boom. Vier jaar later kwam er een stenen kapel in de plaats. In 1952 was er een eerste parochiale bedevaart.

De naam Vier Uitersten verwijst naar een feit uit de geschiedenis van onze bisdommen. De parochies van de vier door de wandeling verbonden deelgemeenten behoorden tot in 1802 tot het aartsbisdom Mechelen. Ze lagen dan ook ver verwijderd van het centrum van de kerkelijke macht. Verschillende pastoors die er werden benoemd, beschouwden hun aanstelling als een verbanning.

De Vier Uitersten Wandelroute is vlak. Ze is bewegwijzerd met zeshoekige bordjes. Bij de route hoort ook een brochure met een kaart en wat algemene informatie. Beide wandelingen starten aan de Sint-Parahildiskerk van Smetlede.